T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Sosyal Hizmetlere Erişimin Artırılması Projesi
(SOHEP)

SOHEP FAALİYETLERE BAŞLIYOR



“Sosyal Hizmetlere Erişimin Artırılması Projesi (SOHEP)”, Türk vatandaşları ile Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma altındaki kişilerin nitelikli sosyal hizmetlere erişimini arttırmak için faaliyetlerine başladı.

İşte yapılması planlanan faaliyetler:

Projenin hedef kitlesinin sosyal hizmetlere erişimini artırmak için yeni Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) açılacaktır. Sunulacak hizmetlerin iyileştirilmesi amacıyla yeni açılan SHM’lerde görev alan personellere eğitimler verilecektir.

Engelli ve yaşlı yararlanıcılar için yeni Gündüz Bakım Merkezleri açılacaktır. Ayrıca bu hizmetlere erişimi kolaylaştırmak için SHM’ler ile Gündüz Bakım Merkezlerine yeni araçlar alınacaktır. Gündüz Bakım Merkezlerinde mevcut ve yeni becerilerin geliştirilmesi için Beceri Stüdyoları kurulacaktır.

Çocuklara yönelik hizmetlere erişimi artırmak için Çocuk Koruma Birimleri ve mobil hizmet araçları satın alınacaktır. Refakatsiz uluslararası koruma altındaki ve geçici koruma altındaki 18 yaş altı çocukların travma ve travma sonrası deneyimlerini ele alan diğer hizmetlerin yanı sıra, Bakanlığımız bu çocuklara psikososyal destek hizmetler de sunacaktır.

Kadın yararlanıcılarımız için Kadın Sığınma Evleri ve Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri yenilenecektir. Ek olarak, Psikososyal Destek ve Müdahale Programı ile yararlanıcı sayısında artış hedeflenmektedir.

Savaş ve terör mağduru yararlanıcılarımız için ailenin psikolojik refahını olumsuz etkileyen savaş ve göçle ilgili stresin giderilmesi ve bu ailelerin travmalarını azaltılması için Aile Eğitim Programı ve Temel Yaşam Becerileri Eğitimi sunulacaktır. Yararlanıcılara farkındalık ve bilinçlendirme eğitimleri düzenlenmesi planlanmaktadır.

Bu çalışmaların yanında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yardıma ihtiyacı olan Türk vatandaşlarına, Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma altındaki kişilere kaliteli sosyal hizmetler sunma kabiliyetinin artırılması için öncelikli olarak insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesine verdiği önem göz önünde bulundurularak ihtiyaç analizi bulgularına göre bakanlığın merkezi personellerine kapasite artırıcı eğitimler düzenlenmesi planlanmaktadır.